Titel | Aabenraa Bymidte
Sted | Aabenraa
Type | Byplanlægning
Konkurrence | Åben
Status | 3. plads
Status | 3. plads
Hvordan kan vi gentænke vores mellemstore byers tiltrækningskraft og sammenhæng på en ny bæredygtig måde, hvor forbrug ikke er det afgørende for at sikre byliv?
Dette forslag udstikker en ny retning for Aabenraa Bymidte, hvor attraktionskraften ændres fra fokus på forbrug til fokus på fællesskab. Projektet afspejler et tankesæt, der kan udfoldes i lignende byer med samme udfordringer.
Idé
Fællesskab, bynatur og bevægelse foreslås som løftestang for fremtidig byudvikling og åbenbarer sig i form af tre nye tværgående byrum i krydsfeltet med byens gågade.
Med forslaget åbnes gågaden op ind til udvalgte tilknyttede baggårde, der i dag primært er udlagt som asfalterede parkeringsområder. Således skabes nye tværgående forbindelser, der som hæfteplastre skaber overlappende byrum og sammenbinder vigtige funktioner i ”anden række” med gågaden.
De tidligere grå baggårde begrønnes og programmeres med nye fællesskabsstyrkende aktiviteter, der skaber sammenhæng til den omkringliggende by og tilbyder overraskende, oplevelsesrige mødesteder som kraftindsprøjtninger til den udfordrede bymidte.
Opgaveformuleringen beskriver, hvordan tomme butikslokaler opleves som huller i tandrækken.
Projektet arbejder ud fra en strategi, der ikke forsøger at bekæmpe det uundgåelige – at ændringer i forbrugsmønstre mindsker behovet for fysiske butikker i
bymidten. I stedet arbejdes der med at åbne op i den eksisterende bygningsmasse, med kirurgisk akkuratesse, der skaber nye mellemrum, hvor fællesskaber kan blomstre.
I den forbindelse skal fokus naturligvis være, at historiske og betydningsfulde bygninger bevares, mens kun afgørende nøje udvalgt bygningsmasse, i den større sags tjeneste, fjernes eller alternativt åbnes op i stueetagen for at skabe visuelt imødekommende sammenhænge på tværs af tidligere baggårde og gågade.
De tre trækplastre
Med de tre nye, tværgående byrum forvandles gågaden fra en lineært forløb bygget op omkring forbrug til et netværk af gader, pladser og aktiviteter, hvor fokusset på fællesskab, bynatur, biodiversitet og bevægelse bliver katalysatorer for en ny indretning af bymidten.
I tilknytning til byens musik-, kulturhus og biograf spændes en ny aktivitets- og sceneflade ud som ”byens gulv”. Det nye byrum skaber plads til udendørs aktiviteter for sport, bevægelse, musik og optrædener i samspil med de udadvendte funktioner. Her etableres aktiviteter som boldbaner, parkour, skate bowls, bordtennis, udebiograf, scener mv.
I tilknytning til byens kirke udfoldes en grøn rekreativ oase, som spænder på tværs af gågaden og tilbyder et blå-grønt pusterum i den tætte bymidte med fokus på biodiversitet. Her skabes intensiv begrønning, springvand, bænke i det grønne, orangeri, yoga-pavilloner, synlige regnvandshåndtering og blå rum til vandleg.
I tilknytning til byens historiske rådhusbygning udlægges et sidste byrum med fokus på demokrati, fællesskab og mangfoldighed. Her skabes formidlingspunkter og opslagstavler vedr. byens demokrati og udvikling, udendørs undervisningsrum, plads til leg, talerstol, et ”demokratiets langbord” til fællesspisning og dialog mellem borgere, rum til skulpturer af Aabenraa borgere gennem tiden, markedstelte og meget andet.
Synergi mellem byrum, gaderum og stueetager
De tre skæringspunkter mellem gågaden og de ny byrum skaber en levende, pulserende oplevelsesgade med sekvenser af overraskende og varierende byrum, hvor livet og aktiviteten som de nye mellemrum genererer, smitter af på livet i gågaden. Programmeringen af byrum kan fremtidigt bruges som et planlægningsværktøj, ift. placering af butikker så eksempelvis blomsterhandler, kaffebarer og bogbutikker grupperes omkring det rekreative byrum, hvor byrummets tiltrækning skaber en synergieffekt og positiv afsmitning på indholdet i gågadens nærliggende stueetager. Desuden kan stueetagerne tilbyde overdækkede faciliteter for sociale aktiviteter afledt af byrummenes program, der kan trækkes indenfor. På den måde kan stueetagerne også ses som et tilbud, der ikke nødvendigvis baserer sig på eller opfordrer til forbrug.
De nye synergier styrker samlet set incitamentet til at søge ophold i bymidten, underbygger sammenhængskraften i byen og diversificerer bevæggrundene for at bruge bymidtens eksisterende lokaler.