Bergen Havneområde

Titel | Mellem fjord og fjeld

Sted | Bergen

Type | Masterplan

Omfang | 30.000 kvm

Status | Forslag

Arkitekt | Nordland

Nordland Arkitekter har tegnet et  et forslag til et nyt attraktivt, og rekreativt byområde centralt placeret mellem skovklædte fjelde og et inviterende havnemiljø ved fjorden i Bergen. Med forslaget søges det  at skabe et stærkt omdrejningspunkt i byen, der understøtter synergi mellem havnens liv, nye intime pladsdannelser og en serie af aktive byrum.

Projektets bygger på at åbne området op mod omgivelserne og skabe nye, inviterende rammer for byliv, i samspil med områdets særegne industrihistoriske identitet.

Med projektet bindes fjeldet og den bagvedliggende by sammen med fjorden og ekstensiv bynatur introduceres som en bæredygtig løsning til håndtering af overfladevand og som et stærkt rekreativt element i det nye område.

Med forslaget åbnes området op for den bagvedliggende by og der skabes en perlerække af nye aktive byrum. Forslaget viderefører eksisterende forbindelser fra den bagvedliggende bebyggelse, og etablerer tre nye, primære ankomstpunkter, der opløser den umiddelbare barriere, der findes i dag mellem byen og havnen.

For at sikre området mod fremtidig oversvømmelse ved stormflod er der langs hele promenaden indtænkt en stormflodssikring, der skaber forskellige muligheder for ophold, begrønning, tribuner m.m. langs med vandet. Ved at arbejde med trin og ramper og indtænke aktiviteter i løsningen bliver sikringen mod stormflod et aktiv for den nye bydel fremfor en barriere.

Med udgangspunkt i områdets eksisterende kvaliteter arbejder projektet med at skabe bedre sammenhænge mellem bygning og byrum. Dele af den eksisterende bebyggelse foreslås fjernet med henblik på at skabe nye, identitetsbårne, aktive byrum omkring den bygningsmasse der bevares.

Bedre, tryggere og mere aktive byrum skaber øget værdi for den tilbageværende bygningsmasse og tilfører dermed et nyt potentiale og mulighed for fremtidigt ændrede aktiviteter og anvendelsesformer.

Den fremtidige bebyggelse arrangeres som to ”klynger”, der definerer to indre pladsdannelser. Skærmet fra vinden ved vandet, bliver disse områdets naturlige mødesteder.

Projektområdet er i dag præget af biltrafik og store del af byens overflader optages af bilparkering.

Med forslaget søges det at fjerne overfladeparkering fra området for at dedikere byens ”gulv” til mennesker frem for biler. Derfor foreslås bilparkering i nye parkeringshuse. Projektområdet fremstår i dag primært med belagte overflader som følge af den store mængde overfladeparkering. Ved at fjerne overfladeparkering fra området skabes der mulighed for at åbne de mange belagte områder op og introducere en ekstensiv ny bynatur med grønne overflader frem for grå.

Gennem den blå-grønne åre omkring Munsterbekken afledes regnvand naturligt som et integreret, synligt og identitetsskabende element, der aktivt bidrager til øget biodiversitet. Lokal afledning af regnvand i området er indtænkt i landskabsprojektet som et designparameter, der vil gøre området robust i forhold til at kunne optage store regnmængder.

De grønne lommer skaber mulighed for forsinkelse af regnvand ved store regnskyl og lokal nedsivning.