DLF Domicil

Titel | Seeds and Science

Sted | Kildedal, Egedal

Type | Kontordomicil

Omfang | 4.500 kvm

Status | 1. plads

Samarbejde | PLH

Vision – Placering i landskabet

Nordland Arkitekter i samarbejde med PLH tegner DLF’ nye hovedsæde ved Kildedal station. Projektet skaber en lokalt forankret bygning i landskabet der på én gang peger fremad og tilbage i tiden.  Frem mod en innovativ, global og bæredygtig virkelighed – tilbage i respekt for områdets kulturhistorie, der strækker sig helt tilbage til bronzealderen samt de særlige, stedsspecifikke landsskabskvaliteter formet af istiden.

Som store dele af den øvrige omkringliggende bebyggelse understøtter husets placering i landskabet de radiale linjer fra Kong Svends høj, der som en stærk historisk og landskabelig markør i landskabet, bevidner historien om bosættelse i området mange århundreder tilbage.

Husets ”gulv” lægges nænsomt som tektoniske flader i landskabet roteret i forhold til landskabets kurvaturer og linjerne fra Kong Svends høj. Således opstår en dynamisk sammenhæng mellem bygning og landskab.

Husets base udføres med en jordbunden tyngde, der skaber overgangen mellem terræn og bygning. Basens plateauer forankrer huset i landskabet og giver huset et tidløst, rodfæstet udtryk. Over basen etableres de primære kontor- og mødefaciliteter med et luftigt svævende udtryk som reference til himlens og skyernes lette og levende formationer.

Det allestedsnærværende grønne element trækkes på tværs af terrasser og forpladser helt ind i husets indre, hvormed der skabes en stærk sammenhæng mellem inde og ude og et særligt grønt omdrejningspunkt i husets midte. Således skaber projektet en nyfortolket hybrid mellem et grønt væksthus og et moderne fremtidsorienteret kontor

med afsæt i stedets særlige kvaliteter og DLF’s ønsker for fremtiden – en arkitektur der indpasses naturen, terrænet, fortiden og fremtiden!

Disponering af grunden.

Projektet placeres så der drages mest mulig fordel af det dramatiske kuperede terræn og den storslåede udsigt mod nord og vest samtidig med at bygningen præsenterer sig bedst muligt mod omgivelserne.

Så snart man træder ind i receptionsområdet har man fuldt overblik over hele bygningen og alle etagerne gennem det store kig ind i atriet. Her møder man receptionisten og der er nem adgang til garderobe og toiletfaciliteter, en café i loungeområdet og bygningens møderum til eksterne møder i ’mødecentret’ mod sydvest. Man kan samtidig overskue de åbne trapper i bygningen og elevatoren, der alle er synlige fra atriet, hvormed der skabes et overskueligt, åbent og transparent udtryk.

Atriet

Et stort glasoverdækket atrium trækker himmellys ned i bygningen og bliver bygningens dynamiske omdrejningsrum og samlingssted. Terrænfaldet udnyttes inde i atriet med en stor trappe, så rummet åbner sig ud mod den flotte udsigt og det grønne landskab mod nord. Den skulpturelle siddetrappe skaber en stærk inviterende identitet, hvor gæster kan sætte sig og hvor hele firmaet kan samles. DLF beskæftiger sig med planteforædling og forskning indenfor dette. Dette ønsker vi at synliggøre i atriet.  Det rigelige dagslys i atriet får det til at fremstå som et stort væksthus. I forbindelse med trappens siddetrin indarbejdes bede til planter. Man kan desuden aflæse hvad virksomheden arbejder med ved at kigge direkte ind i virksomhedens to oplyste plantevækstrum.

Laboratorier

Laboratorieafsnittet findes mod øst og indeholder byggeprogrammets forskellige størrelser laboratorier og vækstrum. Laboratorierne indrettes og udformes i tæt samarbejde med DLF og brugerne.

Fleksible kontormiljøer i et svævende væksthus

For at skabe størst mulig fleksibilitet og mulighed for omstilling, samt de videste rammer for tværgående og projektorienterede samarbejder, har vi lagt størsteparten af arbejdspladserne i samme plan på 1. sal ud mod facaderne. Her har arbejdspladserne alle lige god udsigt til naturen eller til Kong Svends Høj, og da de alle sidder rundt om atriet uden blinde fløje, kan de enkelte afdelinger nemt vokse og indskrænkes, da rundgangen langs atriet sørger for fuld fleksibilitet og ingen ’dead ends’.  For god zoneinddeling ligger arbejdspladserne skærmet for støj bag bygningens kerner indeholdende toiletter, trapper m.m. og de enkelte afdelingers decentrale møderum, biblioteker og projektrum placeres spredt ved facaderne, således at de åbne kontorområder opdeles i mindre kontorlommer.

Som sammenstilling til basens murede tyngde ’svæver’ hele overbygningen bestående af stue og 1.sal som en transparant æske. Elementernes prismeformede geometri med skråtstillede vinduer er inspireret af græsplantecellers former i samme repetitive taktfaste mønster.