Titel | Museet på vrangen
Sted | Egtved
Type | Landskab/Museum
Omfang | 500 kvm
Status | Forslag
Arkitekt | Nordland
Nordland Arkitekter har tegnet et forslag til ny formidling omkring Egtvedpigens Grav med en samlet strategiplan for området, der samtænker stedets mange eksisterende kvaliteter og naturoplevelser.
Med udgangspunkt i områdets stedsspecifikke potentialer, historien og naturen, skabes en holistisk fortælling om stedet som én samlet destination, hvor formidlingen med ét landskabeligt hovedgreb iscenesætter ikke blot Egtvedpigens grav og områdets historie, men i lige så høj grad stedets nuværende kvaliteter, attraktioner og naturtyper.
Med forslaget skabes et nyt, bæredygtigt bindeled mellem mennesker og natur, kulturhistorie og formidling, oplysning og oplevelser. Forslaget, der vender den traditionelle museumsoplevelse på vrangen, sprænger de traditionelle rammer og skaber en formidling, der pirrer nysgerrigheden og indbyder til oplevelser og udforskning i området.
Med hovedgrebet for området omkring Egtvedpigens Grav skabes en museumsoplevelse, der bogstaveligt talt vendes på vrangen.
Som modsvar til den traditionelle museumsformidling integreres formidlingen i landskabet med et samlende hovedgreb, hvor oplevelsen af natur- og kulturhistorie sker gennem leg, bevægelse, udforskning og brug af alle sanser.
Fortolkninger over samme arkitektoniske hovedgreb bruges på tværs af skala fra mindre ”formidlings-satellitter” i landskabet, til wayfinding elementer, belægninger, møblering, samt udformning af de nære omgivelser omkring Egtvedpigens Grav. Således tildeles hele området en sammenhængende, genkendelig identitet, der understreger oplevelsen af at være på besøg i Egtvedpigens Verden!
Hvor den traditionelle museumsoplevelse indrammer sin formidling bag husets vægge, arbejdes der i dette forslag med en helt anden fortolkning af, hvordan oplevelser formidles. De vægge der normalvis indrammer den rumlige oplevelse vendes med dette projekt ud i landskabet og spredes omkring gravhøjen i midten. Således skabes en formidlingsoplevelse der i stedet for at lukke sig om sig selv skaber et åbent, gennemtrængeligt filter af formidlingsvægge omkring Gravhøjen, der kan tilgås fra alle sider og aldrig bliver en barriere. Formidlingen etableres som radiale linjer i landskabet der sætter gravhøjen i centrum for oplevelsen og underbygger oplevelsen af at sive gennem et filter, der som en portal danner en rumlig overgang til Egtvedpigens Grav.
Med den radiale placering af skiver i landskabet sikres det, at det nye projekt tager mindst muligt opmærksomhed når du står ved gravhøjen i cirkelslagets midte. Herfra kigger den besøgende ud i landskabet gennem skiverne, der vender den slanke side mod gravhøjen. Denne placering i landskabet foreslås i respekt for at gravhøjen, historien og den omkringliggende natur er kernefortællingen på dette sted og nye arkitektoniske tiltag bør underlægge sig disse forhold for klart at understrege stedets eksisterende kvaliteter.
Skiverne i landskabet følger fredningslinjen omkring gravhøjen og placeres i fire klynger med åbne landskabsrum imellem sig. På den måde bliver oplevelsen af stedet en vekselvirkning mellem på den ene side rum til leg, læring og formidling og på den anden side stedets unikke natur, der fortæller historien om den verden Egtvedpigen levede i.
Klyngerne inddeles i forskellige programmatiske temaer henholdsvis formidling, undervisning, spiseområde samt
lege- og aktivitetsområde. De fire nedslag forankres i landskabet med udgangspunkt i bronzealderens flittigt brugte symbol ”Hjulkorset”.
Formidlingen begrænses ikke af en bygning, men er vendt på vrangen, spredt og integreret i landskabet. Formidling, bevægelse, leg, natur- og kulturhistorie går hånd i hånd i en dynamisk vekselvirkning mellem inde og ude.
De fire formidlingsstationer forbindes af et cirkelformet stisystem, der men en opblødt, levende kant, skaber naturlig overgang mellem landskab, belægning og formidling.
Det nye stisystem binder de fire nedslag i landskabet sammen og leder den besøgende gennem trægrupper, åben eng, landskabeligt indpassede formidlingsvægge, undervisningsrum, udekøkken, naturlegeplads mv. Fra det cirkelformede stisystem skabes forbindelse til de fire større stisystemer rundt i området. Således bliver den besøgende ved Egtvedpigens grav klædt på og introduceret til oplevelserne i det nære område, hvorefter det omkringliggende område kan opleves og udforskes på egen hånd.
Forslaget søger ikke at gøre særligt opmærksom på sig selv som værk, men i stedet at underbygge eksisterende kvaliteter i området og binde disse sammen i en stærk sammenhængende fortælling for den besøgende. Ved at arbejde med et helhedsorienteret koncept for bygning, landskab, formidling- og wayfinding for området skabes der grundlag for at udvide den besøgendes ophold og oplevelse omkring destinationen. Med forskellige aktiviteter og tilbud inde og ude bidrager projektet således til at styrke formidlingen af stedet og gøre besøget til en helt ny oplevelse der understøtter den lokale værdiskabelse i området.