Et utraditionelt parkeringshus med facader af ålegræs er åbnet i Ørestad

Et netop åbnet P-hus i Ørestad tegnet af Nordland Arkitekter for By & Havn bliver er et nyt bud på fremtidens P-hus pakket ind i ålegræs, genbrug og køkkenhaver.

P-husets facader med ålegræs som primær beklædning skaber en stedsspecifik fortælling om områdets fortid, idet P-huset er placeret på Amagers historiske kystlinje før området blev inddæmmet.

Med projektet vender ålegræsset hjem og får en ny og fremtrædende rolle i Ørestads bybillede.

Ålegræsset er en biogen lokal ressource, der kan høstes flere steder i Danmark.

Ålegræsset skyller i land uden indsats fra mennesker, reproducerer sig selv hvert år og binder i sin levetid betydelige mængder CO2. På den kan man tale om at brugen af ålegræsset som facademateriale fungerer som en ”CO2 bank”.

Projektet eksemplificerer Nordland Arkitekters arbejde med at introducere biogene materialer i et storskala pionerprojekt.

”Vi er stolte af at kunne præsentere resultatet af vores mangeårige arbejde med at introducere ålegræs som biogent materiale i dette storskala pionerprojekt. Facadeprojektet skærer ind til benet og lader materialets egne egenskaber tale. Udover materialets bæredygtige kvalitet som CO2 bank tilbyder ålegræsset desuden et blødt og varmt møde med byen, der skubber til den gængse opfattelse af et P-hus som noget koldt og kedeligt.” Siger arkitekt og partner i Nordland Arkitekter, Henrik Drejer Andersen.

Det ålegræs, der er bugt i projektet, er løsrevne blade fra ålegræsplanter, som ville ligge og rådne på stranden, hvis det ikke blev indsamlet.

I P-huset kan facadens taktilitet føles med hænderne, ålegræssets iboende natur duftes i næsen, den lydabsorberende overflade opleves i stilheden og materialets ærlighed ses i øjenhøjde.

P-huset bliver i det hele taget mere end blot et sted at opbevare biler.

Projektet demonstrerer en klar vision for, hvordan man på nye måder kan løse parkeringsbehovet i den tætte by, ved at samtænke infrastruktur med aktive, sociale og grønne byløsninger. Projekterne udfordrer den klassiske måde at tænke parkeringshuse og gør op med, hvad et parkeringshus skal og kan være i dag.

I stueetagen etableres en genbrugsstation, med skillevægge af overskudsmuslingeskaller fra dåsemuslingeproduktion, mens der på husets tag pågår et arbejde med at etablere tagfarm. Tagfarmen forbindes med gadeniveau gennem en skulpturelt slynget trappe langs husets facade.

P-huset bliver samlet set en katalysator for byliv og biogene materialer, der skaber rammer for nye fællesskaber, og bynatur i Ørestad.

Parkeringshuset er præcertificeret til DGNB Guld og skaber udover de udadvendte funktioner plads til 616 biler fordelt på seks etager.

Nordland Arkitekter og By & Havn har undervejs i projektet fået udarbejdet brandtest og vejrtest af facaden.